Варна в съдебен парадокс: Тука има, тука няма... кмет
Варна в съдебен парадокс: Тука има, тука няма... кмет / Дарик Варна, Варна Утре

Прессъобщение от Административния съд този следобед хвърли в смут варненските медии и гражданите на Варна.

Съдебната институция отмени решението на Варненския общински съвет от 29 април, с което  арх. Димитър Николов бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет, е есенцията на съобщението. Оттам нататък следват най-различни тълкувания, породени от факта, че Административният съд на практика е отменил третото решение на местния парламент, което касае временния кмет на Варна. Първото (915-2) е за отстраняването на доц. Христо Бозов, което ще се разглежда на дело на 27 май. Второто решение (916-2) е за избора на нов временен кмет в лицето на арх. Николов, а третото (917-2 - отмененото днес) е за „предварително изпълнение” на второто решение.

Ето дословният текст на прессъобщението:

Административен съд-Варна отмени решение № 917-2/17/29.04.2013 г. на ОбС Варна и разпореденото с него на основание чл. 60, ал.1 от АПК предварително изпълнение на решение № 916-2/17/29.04.2013 г., с което  арх. Димитър Николов, заместник кмет на община Варна е избран за временно изпълняващ длъжността кмет.
Съдът счита, че Общинския съвет е следвало да изложи в решенията конкретни мотиви за необходимостта от предварително изпълнение в съответствие с изискванията на закона.
Липсата на конкретни основания и точни мотиви, налагащи допускане на предварителното изпълнение на административния акт води до неговата незаконосъобразност и неминуемо налага отмяна.
Съдът намира за уместно да отбележи, че с тази отмяна на решението, с което е допуснато по реда на чл. 60, ал.1 от АПК предварително изпълнение на решение № 916-2/17/29.04.2013 г., съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение от страна на Общински съвет Варна, независимо от последващи процесуални действия по касационното му обжалване.

Делото по същество по жалбата на доц. Христо Бозов против решения №№ 915-2 и 916-2 от 29.04.2013г. на Общински съвет-Варна ще се гледа в открито съдебно заседание на 27.05.2013г./понеделник/ от 10.00 часа, в зала 1.

От няколко часа варненските медии се опитват да разтълкуват правилно решението на административния съд, но юридическите тълкувания са най-различни. Едни твърдят, че доц. Бозов е възстановен на поста, други – точно обратното.

Всички юристи, с които Дарик разговаря обаче, са единодушни в едно. А именно, че остраняването на Бозов е в сила, поне докато съдът не се произнесе по-различно на 27 май.

Тоест, колкото и странно да звучи – Административният съд е отменил само назначаването на арх. Николов по „бързата процедура”.  Това означава, че доц. Бозов е отстранен, но трябва да се върне на поста си до избирането на нов временен кмет по „нормалната процедура”.

Тъй като обаче в закона няма казус, който да предполага смяната на временен кмет, не е ясно какво означава „предварително изпълнение” и „изпълнение в срок”.

Общинският съвет ще обжалва решението на Административния съд, съобщиха за Дарик източници, пожелали анонимност.

Пред Дарик отстраненият временен кмет арх. Николов, който управлява Варна само 17 дни, изрази притеснение, че всички заповеди, които е подписал, може да се окажат нелигитимни. Което ще доведе града до друг юридически колапс .

Дали доц. Бозов ще се върне да управлява не е ясно, тъй като той самият не отговаря на обаждания в последните два часа.

Остава неизяснен и най-важният въпрос:

Ще бъдат ли отложени предсрочните местни избори заради сложния юридически казус.