Варна със “сини зони” до края на годината
Варна със “сини зони” до края на годината / Снимка: DarikNews
Няколко зони за кратковременно паркиране ще бъдат обособени във Варна, обяви зам. кметът по транспорта Свилен Крайчев. Те ще бъдат създадени със заповед на градоначалника Кирил Йорданов, като за целта са отпуснати 300 хил лв. от общинския бюджет.

Първата “синя зона” ще бъде разположена около общината, на ул. “Марин Дринов” в отсечката между ул. “Братя Миладинови” и бул. “Сливница”, по “Сливница” в участъка между булевардите “Осми приморски полк” и “Княз Борис”, а също така и до градинката на Севастопол.

Втората зона ще бъде обособена в района на пощата и стоматологията на бул. “Съборни”, в отсечката между булевардите “Сливница” и “Владислав”. Места за кратковременно паркиране ще има и около жп гарата, вероятно на ул. “Преслав” / пред Областна управа /, както и в района на Драматичния театър и около площад “Независимост” на улиците “Русе” и “Шейново”. “Синя зона” ще има и на бул. “Чаталджа” между “Генерал Колев” и “Цар Асен”.

На обособените паркинги ще може да се оставят автомобили за не по-малко от 30 мин. и не повече от 3 часа, което е регламентирано по закон. Ако времето за паркиране бъде превишено, ще се заплаща глоба в размер на 10 лв., а след деветия час автомобилът ще бъде репатриран.

Все още се обсъждат методите за плащане. За момента предложенията са то да става чрез SMS-и, предплатени карти или в кеш, като цените на услугата трябва да бъдат гласувани и приети от Общинския бюджет. Проектоцените, които ще бъдат предложени, са: 50 ст. за 30-минути, 1 лв. до 1 час и 3 лв. до 3 часа престой.

Гражданите, които живеят на улиците, обособени като “сини зони”, ще могат да ползват паркингите срещу 10 лв. на месец. Те ще получават пропуски, но само за един автомобил и според адресната си регистрация. Собствениците на гаражи и дворни места в тези райони няма да ползват привилегии.

От 3 800 до 5 000 евро е цената на един тарифиращ апарат в зависимост от неговата модификация и начина на захранване. Има идея апаратурата да препраща информация до центъра за управление на трафика в града, която да се изписва на табла на централни места във Варна.

Въвеждането на “сините зони” няма да започне скоро, разкри още Свилен Крайчев, тъй като по закон има определени срокове за избор на фирми изпълнители, които също ще се нуждаят от време за работа. Ако трябва да сме оптимисти, това ще стане в края на годината, допълни зам. кметът.