Варна се сдоби с нова програма за бездомните кучета
Варна се сдоби с нова програма за бездомните кучета / Дарик Варна, архив

Oбщинските съветници приеха единодушно актуализираната „Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Варна". Местните депутати подкрепиха решението с 40 гласа „за" по време на седмото заседание на местния парламент.

Преди гласуването някои от съветниците влязоха в спор за бъдещата полза и ефективност от промените. Според Костадин Костадинов от коалиция „Варна утре" измененията няма да решат проблема с безстопанствените кучета. За да се стигне до резултат трябва да се използва вратичката в Закона за защита на животните, според която агресивните и болни животни могат да се евтанизират. Костадинов заяви, че така няма да се изразходват излишни средства за кастрация и обезпаразитяване за кучетата, които попадат в приюта в Каменар. Общинският съветник допълни, че би било резултатно, ако се евтанизират кучетата при установена агресия или заболяване в 7-дневен срок без да се изчаква становище на комисия.

Станислав Темелков от групата на „Атака" възрази като се обоснова, че са спазени всички изисквания на закона, според който умъртвяването на куче може да стане единствено след становище от комисия, в която участват и представители на природозащитни организации. Той допълни, че чрез електронния регистър за четириноги ще бъдат събрани допълнителни средства, които ще позволят да се построи нов приют за животните, които са на свобода.

Костадинов заяви, че няма да внася предложения, но остава скептично настроен към резултата, който ще даде актуализираната програма.