Варна с нов облик на центъра до началото на лятото
Варна с нов облик на центъра до началото на лятото / Дарик Варна

Централната пешеходна зона на Варна ще бъде с нов облик до началото на лятото. Това увери кметът Иван Портних в първия ден от ремонтните дейности. В момента мястото е символ на разрухата, а трябва да бъде визитна картичка на града, коментира градоначалникът. Настилката, която ще бъде положена е гранит и клинкер. Проектът, който е на стойност 4,5 млн. лв., предвижда и озеленяване в района.

Ремонтът започва с демонтаж на плочките, част от които ще бъдат използвани за обновяване на тротоари в други части на града. В близките две седмици от БТК и Енерго Про ще пристъпят към подмяна на подземни комуникации. ВиК вече са извършили смяна на проблемните съоръжения. Целта е основната настилка да бъде положена и да не се налага подмяна на кабели впоследствие.

Амбицията е до началото на туристическия сезон да се свърши максимално много работа в посока площад „Независимост“, но това зависи до голяма степен и от доставката на материалите, заяви Портних. Това, което не бъде направено до началото на лятото, ще бъде довършено след края на сезона.

Кметът припомни, че проектът, по който се работи, има две фази. Първата е от Катедралата до хотел „Черно море“. След това работата ще продължи и към входа на Морската градина и по улиците „Преслав“ и „Сан Стефано“.

Портних засегна и темата за така наречената Дупка в центъра като подчерта, че тя е била проблем за града много години назад, но се надява варненското лоби в парламента да помогне за решаването му.

„Още при стъпването ми в мандат съм информирал премиера Пламен Орешарски за този дългогодишен проблем и искрено вярвам, че така нареченото варненско лоби ще успее да запълни тази огромна дупка“, коментира кметът.

Той увери, че след приемането на бюджета за тази година ще започне ремонт на булевардите  „Трети март“ и „Цар Освободител“. Той ще включи подмяна на подземната комуникация и цялостно преасфалтиране. От общината започват и поставяне на указателни табели в помощ на чужденците.