Варна първенец по бременни и кърмачки, които пушат или употребяват алкохол
Варна първенец по бременни и кърмачки, които пушат или употребяват алкохол / Live.Varna.bg

Община Варна е включена в пилотния проект „Заедно“ на Европейската комисия и Главна дирекция “Здравеопазване и безопасност на храните“ за насърчаване на здравословното хранене и начин на живот сред бременните и кърмещите жени. Освен морската столица в проекта участват градовете Манчестър /Обединено кралство/, Мурсия /Испания/, Оденсе и Колдинг /Дания/ и Прага /Чешка република/.

Проектът трябва да приключи през юни следващата година. Целта е да се даде цялостна информация доколко здравословен начин на живот и хранене избират представителките на нежния пол, на които предстои да станат майки или които вече са родили и кърмят.

По задание във Варна проектът трябва да обхване 500 жени, като при пилотното проучване са включени 306 представителки на нежния пол. Към момента, на фона на останалите участващите градове, Варна е първа по бременни и кърмачки, които пушат или употребяват алкохол. Според тестовете 64% от бременните пушат, а 44% пият поне по чаша алкохол месечно. При кърмещите цифрите са съответно 44% и 35%. Нисък е процентът на жените, които кърмят своите деца.

„Продължаваме активно работа, като събраната информация ще бъде предоставена на съответните органи за разработване на по-добри политики в областта на храненето и физическата активност“, съобщи Даниела Колева - ръководител на проекта. Резултатите от изследването ще послужат и за подготвяне на информационни материали и разработване на практики в помощ на детските консултации и личните лекари.