Варна пред грипна епидемия
Варна пред грипна епидемия / netinfo

Най-вероятно грипната ваканция на учениците ще бъде удължена до края на седмицата, обяви в ефира на Дарик Варна Д-р Веселин Балкански – шеф на Районния център по здравеопазване в морската столица. Това решение обаче ще се вземе утре на специално заседание. По последни данни броят на отсъстващите ученици е голям, а тези, които посещават училище, са болни, посочи д-р Балкански. В яслите и градините се осъществява строг контрол и болните деца се връщат за домашно лечение, затова не се налага забавачниците да бъдат затваряни, коментира той.

За да бъде обявена грипна епидемия, броят на заболелите от вирусни инфекции трябва да бъде над 150 – 180 на 10 000. Според специалиста Варна наближава тези стойности. Той препоръча спазването на отлична хигиена и използването на предпазни маски, но припомни, че те трябва да бъдат сменяни на всеки 2 – 3 часа.

Не по-малко от 30 процента от всички случаи на грип тази година ще бъдат от щама H1N1. Това заяви във варненския ефир на Дарик вирусологът д-р Николай Лазаров – началник отделение по превантивна медицина към Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена към Военно-медицинска академия София. Болестта може да се установи само след изследване, което се прави в специализирани лаборатории. Такава има във Военна болница във Варна. Тестове могат да установят щама за броени часове. Изследването може са си направи от всеки, който желае. При пациенти с усложнения пробите се изпращат в София за прецизиране.

Щамът на свинския грип е опасен заради липсата на имунитет към него, разкри още д-р Лазаров. Той обаче смята, че не трябва да има паника заради появата му, тъй като медицината е достатъчно напреднала, за да се справи с него. Смъртността при свинския грип е около 4 пъти по-ниска от тази от обикновения, посочи вирусологът. Д-р Лазаров призова хората със съмнения за грип да потърсят лекарска помощ и да не прибягват към самолечение.