Варна прави водна база по френски модел
Варна прави водна база по френски модел / netinfo
Във Варна започва изграждането на супер модерна спортна база за водни спортове. Това стана ясно по време на посещението на експертна делегация от Марсилия. Специалистите от средиземноморския град, в който се подготвят френските национали във водните спортове, ще съдействат при изграждане на съоръжението.

Модерната база ще бъде позиционирана на буна 3. Първоначално проектът е бил за буна 9/под Траката/, но след консултиране със спортните клубове по ветроходство и концесионерите на плажа, от Общината са взели решение базата да бъде в рамките на града.

За първата фаза на проекта Община Варна ще отдели 50 000 евро. Същата сума ще отпусне и френската страна. Отделно Община Варна ще отдели 180 000 лв за изготвянето на проекта. За набиране на средства ще се кандидатства и по европейски проекти.

Базата във Варна трябва да е готова и да позволява експлоатация най-късно догодина. Целта е да се създаде база с пристани, учебни помещения, хангари със складове и работилници за лодките, която да се ползва активно 9 месеца в годината. Основната идея е да се даде възможност на младите хора в града безплатно да се обучават във водните спортове.

Очаква се още следващата година именно на новата база Варна да приеме Европейско първенство по ветроходство за мъже клас „Фин”.