Варна пак остава без места за покойници, търси се терен за ново гробище
Варна пак остава без места за покойници, търси се терен за ново гробище / Sofia photo agency, архив

Местата в гробищните паркове във Варна са на изчерпване, като са подсигурени само до края на годината. Най-сериозно е положението с гробищата в с. Тополи и кв. „Галата". За това алармира управителят на общинска фирма "Обреди" Любчо Любчев на заседание на общинската комисия по "Собственост и стопанство".

За временно решаване на проблема, работна група от специалисти ще проучи подходящите терени за разширяване на гробищния парк в с. Тополи, реши комисията.
Разширяването на гробищния парк в „Галата" може да стана с терен от 4 декара на Министерство на отбраната. Парцелът, който представлява част от изоставеното военно поделение, е вече обещан, припомни Любчев.

За по-трайно обезпечаване на Варна с места за покойници е необходимо изграждане на ново гробище, като възможности за това има само в южната част на града, обясни шефът на „Обреди". Като възможност той посочи терен от 300 декара в местността „Кантара"(в землището на кв. „Галата"). Имотът, който е част от държавния горски фонд, е предвиден в Общия устройствен план, но е собственост на Министерство на земеделието. Тъй като процедурата по закупуване на нови терени, промяната на статута им и подготовката на земята за погребения е доста дълъг период, е наложително веднага да се започне работата, предупреди Любчев.

Годишно във Варна се погребват средно по 3700 души. Варненци избират погребенията пред кремирането и това е причината за поредната нужда от разширяване на гробищата, разкри шефът на „Обреди". Полагането на урни в специални стени е услуга, която ползват предимно роднините на българи, починали в чужбина. Въпреки това във Варна в момента се пълни пета колумбарийна стена (урновата ниша, изработенa обикновено от стоманобетонна конструкция, бел.ред.).

С решение на комисията по собственост и стопанство бе увеличен капиталът на „Обреди". Според управителя на общинската фирма това ще намали печалбата им няколко пъти. За изминалата година тя е в размер на 503 000 лева.

Между 48 и 55 000 лева общинската фирма печели на година от лихви на влоговете си в различни банки. Към момента „Обреди" разполага с банкови сметки на стойност над милион лева, разкри пред съветниците Любчо Любчев.