Варна остава будна в Нощта на музеите
Варна остава будна в Нощта на музеите / Impact Press Group, архив

Варна за поредна година ще се включи в „Нощта на музеите”. До полунощ на 19 май голяма част от варненските музеи ще останат отворени за посетители. Както винаги, входът ще бъде безплатен.

В европейската инициатива, превърнала се в традиция, за първи път ще участва Военноморският музей Варна, който в края на април отвори врати след 4-годишен ремонт. Във външната експозиция на Военноморския музей ще бъде запален двигателят на военен камион ЗИС – 5 от периода на Втората световна война. Посетителите ще могат да видят в действие и прожектор от бреговата артилерия от преди повече от 50 години, а най-смелите от тях - да заемат мястото на артилериста в двустволна зенитна установка от втората половина на XX век. Между 18:00 ч. и 19:00 ч. в „Училище за морски възли” моряците от „Клуб-миноносец Дръзки” ще покажат как се правят и прилагат морските възли. Карнавалът „Морска приказка”, предназначен за най-малките посетители на музея, ще започне в 19:00 ч., а награждаването ще бъде в 21.00 ч., когато жури в специален състав ще определи победителите в три възрастови групи.

В 22:00ч. в залата за временни изложби ще започне прожекцията на  документалния филм „Обратен курс няма”, разказващ за гибелта на кораба "Струма" - участник в спасяването на евреите по време на Втората световна война. Автори на филма са варненските журналисти Атанас Панайотов, Бистра Варнева и Матей Тодоров. Филмът се излъчва по повод 70-годишнината от това историческо събитие. До полунощ ще бъдат отворени и залите на постоянната експозиция на музея.

Вратите на Археологическия музей обаче ще останат затворени. Причината е в затруднения на системата за охрана, които се създават при късни посещения, обясни директорът на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов.

В инициативата „Светлина и нощ в музея” обаче за пореден път ще се включи и Музеят за история на Варна.  До момента той е единственият в системата на Регионалния исторически музей, който всяка година активно участва в инициативата /изключение прави миналата 2011, когато се осъществи ремонт на сградата/. Сега музеят посреща своите посетители с обновена експозиция и изложбен кът „Курортна Варна”. На 19 май от 18:30 часа до 1:00 часа 20 май музеят ще бъде отворен за всички. Освен свободен достъп до всички експозиции за посетителите е подготвена специална програма. В нея ще вземат участие детската театрално-музикална формация „Щурче”и ученици от класа по акорден от Националното училище по изкуствата „Добри Христов”. Акордеонистът Александър Деканаров ще допълни очарованието на нощта с романтиката на френски шансони. А струнният квартет „Импресия” с ръководител Нели Ганчева ще сътвори поема от звуци.

Парк-музей „Владислав Варненчик” ще се включи в Европейската нощ на музеите  за пета поредна година. Той ще отвори врати за безплатни посещения от 18:00  до 24:00ч. Обединяващата света тема за Международния  ден на музеите, който се чества на 18 май, и Нощта на музеите на 19-ти май  е: "Музеите в един променящ се свят. Нови предизвикателства, нови вдъхновения". В духа на тази тема Парк-музей „Владислав Варненчик” предизвиква своите гости да се облекат като рицари и да проверят колко тежи рицарският меч, както и да запечатат този момент в снимка. Отворени за посещения ще бъдат  постоянната  експозиция, мавзолеят на крал Владислав и залата за временни изложби, където може да се види гостуващата фотоизложба „РОТА 4093”.