Варна очаква над 85 милиона европари
Варна очаква над 85 милиона европари / Darik Varna

Над 36 млн. лв. от европроекти са влезли в бюджета на община Варна през миналата година, а над 85 млн. са заложени за тази. Това заяви във варненското студио на Дарик Петър Радушев, директор на Дирекция „Международно сътрудничество, програми и проекти”. В периода 2007-2013 г. има възможност за усвояване на средства по четири програми - "Оперативно развитие" и "Околна среда", "Административен капацитет" и "Развитие на човешките ресурси".

27 детски градини са санирани с пари от европрограми, обновени са варненски музеи. С европари е реконструирано и газифицирано СУПЗ „Д-р Железкова”, припомни Петър Радушев. 9 млн. от парите ще се инвестират в 16 селищни образувания. Тази година европарите ще са особено ценни, коментира той. Проект ще донесе малко под 50 млн. лв. за пречиствателната станция за отходни води. Вторичното пречистване на водите ще глътне над 20 млн. лв. Ще бъде изградена пречиствателна станция на „Акациите”, която ще реши проблемите със замърсяване на водите на южния плаж, смята Радушев.

Вчера са внесени документите на общината за кандидатстване за 10 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие"  за цялостна реконструкция на улиците "Ген. Колев"  и "Царевец", както и междублоковите пространства около тях. До два-три месеца ще стане ясно дали Варна е одобрена по този проект.

Предстои да се кандидатства с проект за социална инфраструктура на стойност 5 млн. лв. Има и възможност общинските здравни заведения да получат средства за реконструкция и рехабилитация с до 5 млн. лв. общо финансиране.

Оперативните програми няма да решат проблемите с инфраструктурата във Варна, коментира Петър Радушев. До 2012 г. общината ще трябва да осигурява дофинансиране от 5% до 15% от стойността на всички проекти, по които кандидатства.