/ lonelyplanet.com
Това е най-интересният и космополитен град на брега на Черно море, според авторитетния туристически справочник Lonely Planet
Варна е меки пясъци и древни забележителности. Така авторитетният туристически справочник Lonely Planet описва третия по големина български град и морска столица на България. 

В описанието на Варна се отбелязва, че това е най-интересният и космополитен град на брега на Черно море. А Комбинацията от пристанищен град, военноморска база и морски курорт  е привлекателно място за няколко дни.

Сайтът за пътешествия изтъква и атракциите на града. Като топзабележителност е посочен Ахеологическият музей. За него се отбелязва, че е най-добрият по рода си в България, а сред експонатите са гривни, огърлици и обеци на 6000 години, за които се смята, че са най-старото обработено злато в света.

Дарик Варна

Морската градина се смята за най-голямата по рода си в Европа. Тя е пълна с разхождащи се семейства и стари дами, плетящи дантели през лятото, отбелязва Lonely Planet, чийто експерти посещават всяка дестинация при описването й.

Дарик Варна

За Катедралата пък пише, че има позлатени кубета и интересни витражи, а за снимки вътре се плащат 5 лева. 

С кратки описания са включени и Римските терми, Етнографския и Военноморския музеи, Зоопарка, църквите Свети Николай, Свети Атанасий и Свети Архангел Михаил, Аквариумът и Планетариумът. 

Дарик Варна

Не е пропусната сградата на Община Варна. Извисяващата се многоетажна сграда е забележителност на бруталистичния дизайн на комунизма.

Варна е идеална база за еднодневни екскурзии до близки морски курорти като Свети Константин и Златни пясъци и очарователния град Балчик, отбелязва още престижният туристически справочник.