Варна изпраща 5 дела на Специализирания наказателен съд
Варна изпраща 5 дела на Специализирания наказателен съд / Sofia Photo Agency, архив

Още през първата седмица на 2012 година Варненският окръжен съд (ВОС) изпрати на Специализирания наказателен съд в столицата 5 наказателни дела, свързани с дейността на престъпни групи. Това съобщиха от пресслужбата на ВОС. Съгласно преходните и заключителни разпоредби на НПК, след като бе създаден новият съд, съдията докладчик следва да прекрати образуваните производства по дела, подсъдни на специализирания наказателен съд, по които не е даден ход на съдебното следствие и да го изпрати на специализираната прокуратура.

Сред делата, които ще бъдат гледани от специализираните магистрати, са това на групата скимъри, задържани през март 2010 година във Варна след мащабна полицейска акция, наблюдавена от Европол. Престъпната група ( Павлин Ст., Мариан Вес. и Дарио Мар. ) изготвяли технически средства за придобиване на информация от банкови карти, за пренасянето й върху неистински платежни инструменти, с които са източвани десетки сметки на граждани у нас и в чужбина.

Дейността на друга престъпна група, изготвяла фалшиви документи за самоличност и преправяла такива също ще бъде обект на съдебно дирене в специализирания съд. Стоян Т., Цветан П., Валентин Н. и Коста Й. са обвинени, че като престъпна организация от ноември 2009 до март 2010, когато бяха арестувани, преправяли и продавали различни официални документи - паспорти и шофьорски книжки. Тогава у единия от подсъдимите бяха открити и акцизни стоки без бандерол 8248 стека цигари/ за близо 2000 лева.

Престъпна група, добила популярност като групата, ръководена от Димитър Р., който заедно с двама свои съграждани от Варна (Деян Дол. и Благой Коз.) и трима други мъже от петричкия край - (Ромео Сап., Павел Ч. и Георги Ст.), организирали мащабна мрежа за придобиване и разпространение на наркотични вещества. Престъпното сдружение действало от декември 2009 до септември 2010 година, когато част от тях бяха задържани с повече от 2 кг марихуана на стойност 13 815 лева.

Още една добре известна престъпна група, популярна като столичната бригада, обрала десетки офиси на фирми и домове във Варна, ще бъде изправена пред Специализирания столичен съд. Петър Ст., Александър Вас., Бранимир Ст., Бисер Ив. и Боян Тод. ще отговарят пред закона за това, че от март 2007 до юни същата година извършили нагли обири на офисите на няколко фирми на територията на Варна. Щетите на обраното възлизат на стотици хиляди левове и евро. Това дело тръгна във ВОС през ноември 2009 година и няколко месеца по-късно съдът си направи отвод, след като адвокат на единия от подсъдимите си спомни, че съдията докладчик е участвал в състав на друг съд при гледане на мярката за неотклонение на неговия подзащитен. Делото направи опит да тръгне отново през есента на 2010 година, но Бранимир Ст. вече беше напуснал страната. След две отменени заседания, ВОС поиска европейска заповед за езкстрадиция на Бранимир, издирван в Испания. За единствения варненец в групата, който осигурявал логистиката им в морската столица пък стана известно, че има сериозни психически проблеми и се лекува в специализирана клиника. Възможно е тези проблеми да бъдт представени на вниманието и на специализирания съд

В новия наказателен съд ще бъде разгледано и делото срещу Светлин П., обвинен не само, че разпространява наркотични вещества, но системно предоставял и помещения, в което склонявал различни лица, в това число и непълнолетни към употреба на наркотици. Този подсъдим пък се лекува от тежко инфекциозно заболяване, което се нуждае от непрекъснато медикаментозно лечение.