Варна има нов временен кмет
Варна има нов временен кмет / Дарик Варна, архив
Варна има нов временен кмет
63675
Варна има нов временен кмет
  • Варна има нов временен кмет

Общинските съветници прекратиха пълномощията на временно изпълняващия длъжността кмет доц. Христо Бозов. Против решението гласуваха единствено трима от тях - Николай Недков, д-р Ивайло Митковски и Костадин Костадинов, а 26 го подкрепиха. Според декларация, подписана от 33-ма общинари, рокадата се налага, тъй като гласуваното доверие от местния парламент е изчерпано.

До полагането на клетва от новия кмет след провеждането на избори длъжността ще се изпълнява от досегашния зам.-градоначалник Димитър Николов, който до момента отговаряше за европроектите, решиха още съветниците.

Гласуването предизвика мощна реакция и брожения от страна на граждани, присъстващи на заседанието в зала „Пленарна". Те се обявиха в защита на доц. Бозов и поискаха той да остане на поста.

В негова защита се изказа и д-р Митковски, който коментира, че временният кмет си тръгва по искане, което не е аргументирано. „Има странно раздвоение у ГЕРБ. Техният кмет беше свален, те имат мнозинство и администрацията е тяхна. Нека си решават вътрешнопартийните въпроси, без да вкарват общинските съветници в техните проблеми", посочи д-р Митковски.

„Преди месец доц. Христо Бозов беше избран с овации, а сега се иска неговата смяна. Сроковете, в които мненията се променят, стават все по-кратки. Или в Община Варна има шизофрения, или Кирил Йорданов се е разчеквал като стоножка, угаждайки на всички", коментира Костадин Костадинов.

Минута преди да бъде гласувана смяната му, в обръщения към местните парламентаристи доц. Бозов посочи, че ще си отиде с вдигната глава, тъй като се е справил с поетите ангажименти. „Обещах да не се кандидатирам на кметските избори, но с вашите действия ме карате в тази посока", каза той пред съветниците. Бозов помоли изказването му да не се тълкува като предизборно и изрази недоумение защо се иска смяната му точно преди изборите. Той обясни, че се бори за стабилност в града, която вече е постигната, но се правят опити да се върне старото положение. Доцентът не скри, че върху него е упражняван натиск.

„Ние сме християни, замислете се и за това. Не гледайте само властта и келепира", призова доц. Бозов от трибуната и разкри, че кметският "Мерцедес" е обявен за продан на търг.

Димитър Николов бе лаконичен в коментарите си, след като беше гласувано назначаването му за временно изпълняващ длъжността кмет. Той обясни, че според него трябва да има кадрови промени в администрацията, но каза, че те ще се обсъждат от утре нататък. Приоритет в работата му ще бъдат предстоящите кметски избори и проектите на Варна.

Арх. Димитър Николов стана заместник-кмет след последните местни избори. Негов основен ресор са европейските проекти и програми. Роден е през 1968 г. в Търговище. Завършил е УАСГ-София и има повече от 20 години стаж като архитект. Присъедини се към екипа на Кирил Йорданов, след като на вота през 2011 г. беше част от листата за общински съветници на ГЕРБ и влезе в местния парламент. Веднага след това зае мястото на зам.-кмет на арх. Вили Жечев, който беше освободен от Йорданов.

Цялото изказване на доц. Бозов, чуйте в звуковия файл: