Варна е готова да посрещне зимата
Варна е готова да посрещне зимата / netinfo
Жителите и гостите на Варна ще могат автоматично да получават информация за пътната обстановка в областта от понеделник – 19 ноември на телефон 638 112. Това съобщиха от дирекция “Гражданска защита” – област Варна. Областно пътно управление е сключило договори с фирмите за снегопочистване на 700-те километра пътна мрежа. В готовност са 100 от 127-те машини, скоро и останалите ще бъдат приведени в действие.

“Е-on” – България, клон Варна, и “ВиК” ООД са ревизирали и са направили профилактика на 100 процента от мрежите си. От електроразпределителното дружество допълниха, че разполагат със 117 екипа, като седем са дежурните екипи извън работно време. Екипите са оборудвани с 90 високопроходими автомобила. От ВиК допълниха, че диспечерски пункт работи денонощно.

Подготвени са КПП-та, които ще бъдат сформирани при съответната зимна обстановка и ще бъдат предприети действия за затваряне на движението при нужда, казаха от Пътна полиция – Варна. Готовност за действие при зимни условия даде и дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” и БТК – Варна.

Регионалният център по здравеопазване е изпратил указания до общините за уточняване на списъка на болните, които са на хемодиализа, както и жените, които трябва да родят до 31 март 2008 г.

В 12-те общини в област Варна вече са сключени договори с фирми, които да почистват снега. Разнесен е пясък по стръмните места. Направена е картотека на техниката – общинска, на предприятия и на частни стопани, която би могла да се използва при необходимост. Болниците, училищата и детските градини са заредени с гориво. Във всички общини са определени помещения, в който могат да бъдат настанени бедстващи хора.