Варна - домакин на световен маратон по плуване
Варна - домакин на световен маратон по плуване / netinfo

Световен плувен маратон на дължина 10 км ще се проведе във Варна на 8 август тази година.Това съобщи кметът на Варна Кирил Йорданов. Състезанието е първото от този ранг в България, заяви Петър Стойчев, осемкратен носител на световната купа по плувен маратон и рекордьор по най-бързо преплуване на Ламанша през 2007 година. За домакинство в маратона Варна се е борила с Лондон. Предвиден е награден фонд на обща стойност 20 000 долара, от които половината са за участничките жени, а другата половина – за състезателите от силния пол. Организатор на събитието е Община Варна, която в момента търси спонсори. Идеята е този маратон да стане традиционен, заяви Валентин Милков, отговарящ за надпреварата.

Петър Стойчев получи от кмета на Варна почетен символ на града и разкри, че има желание да живее в морската столица, за да е близо до морето. Плувецът е роден през 1976 година в Момчилград, но е израснал в Смолян. 

Сред най-важните предстоящи участия на осемкратния ни световен шампион по плуване са Световното първенство в Рим през месец юли, както и състезанията в Канада и маратонът във Варна.