Ваксинират безплатно варненци срещу грип
Ваксинират безплатно варненци срещу грип / netinfo
Десет хиляди противогрипни ваксини на стойност 100 хил. лв. бяха дарени от голяма фармацевтична компания на ДКЦ 1”Св. Клементина” с посредничеството на председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов. „Въпреки, че аз никога не се ваксинирам, смятам, че това ще бъде полезно за варненци”, посочи той.

Ваксините са пристигнали с необходимите сертификати за качество. Срокът им на годност е до месец май тази година. Те ще бъдат раздадени на семейните лекари и здравните заведения в морската столица.

Още в края на миналата седмица управителят на ДКЦ 1 д-р Иван Иванов е издал заповед, с която е разпоредил ваксините да бъдат поставяни безплатно в неотложния кабинет за спешна помощ към лечебното заведение.

От тази възможност могат да се възползват всички пациенти, чиито лекари имат сключени договори с кабинета. Безплатна ваксина ще могат да поставят и останалите семейни лекари във Варна, до които достигнат количества от ваксините. Манипулациите също няма да се заплащат.

По воля на дарителите всеки ваксиниран ще трябва да запише името си в специален журнал и да положи подпис. Ако пациентът е дете, това могат да сторят родителите му.

Според епидемолози и медици, поради специфичния климат във Варна, грипната вълна обикновено стига до морето в края на януари или средата на февруари, а понякога дори през март. Затова по тяхно мнение няма проблем ваксините да се поставят и в този период на годината, а не само през септември и октомври.

За по-голяма яснота, в ДКЦ 1 на възлови места са поставени информационни табла, които оказват как и къде може да бъде поставена безплатно противогрипната ваксина.