Вадят тялото на водолаза, който потъна край Бяла
Вадят тялото на водолаза, който потъна край Бяла / Дарик Варна, архив

Тялото на изчезналия водолаз от Военноморските сили все още се намира на дъното на морето. Операцията по неговото изваждане най-вероятно ще се проведе днес, съобщи за Дарик директорът на Морска администрация-Варна кап. Валентин Енчев.

Мъртвото тяло на младия мъж се намира на 32 метра дълбочина в морето край Бяла. Открито е било преди обяд вчера от водолазен екип на Военноморските сили, посочи кап. Енчев.

Акцията по издирване продължи няколко дни с водолази на Института по океанология при БАН и Военноморските сили. Едва вчера условията са позволявали по-обстойно гмуркане на дъното. Мястото на търсене е било посочено от рибарите, с които морякът от ВМС е бил при изчезването му.

Заради твърдия неопренов костюм няма опасност тялото на водолаза да бъде атакувано от морски обитатели. Ниската температура на дъното също позволява още едно денонощие престой под водата, обясни шефът на Морска администрация-Варна.

26-годишният кадрови войник от Военноморските сили изчезна в дълбините на Черно море в понеделник, след като не успя да се изкачи по стълбичката на риболовен катер. Войникът, който е професионален водолаз, бил на катер с още петима рибари на 9 мили от брега на Бяла. Той се гмурнал в морските дълбини, за да откачи трал (конусовидна мрежа за ловене на риба - бел. авт.). След като изплувал на повърхността, той хвърлил плавниците си в катера, хванал се за трапа (стълбичката - бел. авт.), но в този момент споделил на рибарите, че се чувства много тежък и потънал.

Военният е бил с кислородна бутилка и оловни тежести на кръста, но вече без балансираща жилетка. Това му е попречило да изплува отново на повъхността след внезапното му потъване.