В  тубдиспансера стояли 2 месеца без заплати, спешно им отпускат четвърт милион
В тубдиспансера стояли 2 месеца без заплати, спешно им отпускат четвърт милион / netinfo
От aприл служителите в Областния тубдиспансер не са получавали месечните си възнаграждения, което е довело до оставки на раководството и персонала. Няма средстава и за консумативи. За това алармира председателят на комисията по “Финанси и бюджет” Янко Станев по време на днешното заседание на общинската комисия.

Финансовата криза започнала в началото на годината, но никой до сега не е алармирал за проблема, уточни Станев. Според него вина за това има както ръководството на тубдиспансера , така и органите, които контролират дейността на общинското здравно заведение.

Общинският съветник доц. д-р Алелия Клисарова, която е председател на постоянната комисия по “Здравеопазване”, потвърди за проблема. "Ако сега не се вземат мерки, във Варна може да се очаква бум на заболяванията", предупреди доц. Клисарова.

Даден бе пример с тубдиспансера в Стара Загора, който поради доброто си управление е на печалба и заплатите там са големи.

За да се запази дейността на здравното заведение, съветниците от комисията по “Финанси и бюджет” гласуваха 250 хил. лв., които да бъдат похарчени за заплати, консумативи и нова апаратура. Решението предстои да бъде одобрено на утрешната редовна общинска сесия, която започва от 9 часа.