В “Св. Клементина” изследват за рак на маточната шийка
В “Св. Клементина” изследват за рак на маточната шийка / netinfo

В ДКЦ I “Света Клементина” от седмица насам изследват за вирус – причинител на рака на маточната шийка с единствения за Северна България апарат. Той е монтиран във вирусологичната лаборатория на общинското здравно заведение и е предоставен безвъзмездно за ползване от Центъра за  превантивна медицина и семейно здраве “Св. Георги Победоносец” в гр. София. Досега с подобна апаратура разполагаха само три клиники в София и една в Пловдив, съобщи управителят д-р Иван Иванов.

Диагностичната апаратура е закупена от производителя – немската компания “Киаген”, и с нея се изследва за наличие на човешкия папиломен вирус, като определени негови щамове са причинители на рака на шийката на матката. Прилаганият метод за изследване на HPV е единственият стандартизиран тест, който е в състояние да открие ДНК на вируса и така с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка. Матералът за изследването се взема от двамата акушер - гинеколози в ДКЦ I “Св. Клементина” д-р Румен Шопов и д-р Меслин Мехмедов, като апаратът може да се зарежда с материал и от други специалисти от други лечебни заведения във Варна, допълни д-р Иван Иванов.

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания у нас. В последните 4-5 години ежегодно се откриват около 1000 нови случая, като близо 40 % от тях са в късен стадий и с много лоша прогноза. За разлика от повечето злокачествени заболявания , обаче, ракът на маточната шийка е напълно предотвратим, тъй като е известен неговият биологичен причинител – човешкият папиломен вирус. Ето защо ранното доказване на наличието на вируса два реална възможност за ефективна профилактика.
Само за една седмица в ДКЦ I “Света Клементина” са изработени 40 проби с новия апарат с материал на жени от Варна.