В Суворово режат заплати следизборно
В Суворово режат заплати следизборно / Община Суворово

За политически натиск в община Суворово сигнализираха от ГЕРБ – Варна. Областният лидер на партията Павел Димитров обясни, че в първия си работен ден преизбраният кмет на Суворово Павлин Параскевов, издигнат от местна коалиция, е връчил допълнителни споразумения за намаление на заплатите на седем души, служители към общината.

Става дума само за хора на ГЕРБ - за трима членове и четирима симпатизанти, които заемат различни длъжности и по време на кампанията са работили за управляващата партия, допълни неуспелият кандидат-кмет на ГЕРБ в Суворово Живко Петров, който миналия мандат бе заместник на Параскевов. Такъв документ е бил връчен на директора на детската градина в града, на касиер-счетоводителя на общината, на шофьора на двамата заместник-кметове. Споразумение са получили също работникът по поддръжка на стадиона и багеристът.

Документът е предвиждал заплатите на всички потърпевши да бъдат намалени от около 500-600 лева на 270 лева, колкото е минималната работна заплата. Двама от служителите са подписали споразумението, но останалите са отказали.

Павел Димитров изтъкна, че в допълнителното споразумение липсват каквито и да е мотиви или някакви правни основания за орязване на заплатите. „Ние считаме, че това е дискриминационно отношение и причините са чисто политически”, подчерта той.

„Не може възнаграждението на директора на детската градина Галя Евдокимова да бъде намалено от 601 на 270 лв. Има минимални осигурителни прагове за професиите. За нейната длъжност границата е 590 лева”, каза Живко Петров.

Всички потърпевши са подали жалби до Комисията за защита от дискриминация. Тя трябва да се произнесе в 30-дневен срок.

Новоизбраният кмет на Суворово потвърди пред Дарик, че е връчил подобни споразумения на служителите си. „Аз не ги деля на хора, които са от ГЕРБ и които не са от ГЕРБ, това си е политика на общината за финансова дисциплина. Освен това не ги уволнявам, за да имам някакви мотиви”, разкри Павлин Параскевов.

Той сподели, че не е доволен от работата на тези хора. За директора на детската градина например каза, че е допуснала раздут щат. „В края на годината се оказва, че служителите в забавачницата са много повече, отколко трябва да бъдат съгласно нормативите. Субсидията, която идва от държавата за заплати в детската градина, сега за последните два месеца не стига. Всичко това се стоварва на мой гръб”, каза Параскевов.

Забележките му към Димитричка Колева, касиер-счетоводителя на общината, например са, че "тя има сериозни пропуски в обслужването и на граждани, и на служители, както и при изпълнение на задълженията си".

Въпреки че има критики към работата на подчинените си, кметът не смята да прибегне към уволнения на тези служители. „Мисля, че не е удачно”, лаконичен бе той. 

Параскевов изрази готовност да се коригира в случаите, в които е допуснал грешка. Той каза това в отговор на въпрос за праговете за отделните професии, под които възнагражденията не могат да падат.