В МВР имало добри ръководители, но не достатъчно добри лидери
В МВР имало добри ръководители, но не достатъчно добри лидери / Sofia Photo Agency

В системата на МВР има добри ръководители, но не достатъчно добри лидери. Оказва се, че те се справят с резултатите от работата, както и с администрирането, но им липсват умения за сплотяване на екипа. Това показват резултатите от проекта "Новият полицейски лидер", финансиран по ОП "Административен капацитет", чиято стойност е 2,5 млн. лв.

Проучването показало, че на първо място в момента е поставена йерархичната организационна култура, а на второ - пазарната, ориентирана към резултатите от дейността. Най-желана от служителите обаче била така наречената кланова култура - насочена към взаимоотношенията и екипността.

Около 2000 полицейски служители от средния ръководен състав в МВР от цялата страна ще бъдат обучени по проекта, който ще приключи през май 2015 година. Те ще получат умения за сплотяване на екипа, за стимулиране на обратна връзка и правилно критикуване. Разработени са обучителни програми в три модула: подбор и кариерно развитие, лидерски стил и мотивация, за разследващи криминални престъпления и работа при бедствия.