В Кипър намериха удавник, вероятно варненски моряк
В Кипър намериха удавник, вероятно варненски моряк / Дарик Варна, архив

Кипърската полиция е намерила в морето тяло, за което се предполага, че е на 40-годишен българин, изчезнал безследно в страната на 8 август, съобщава електронното издание cyprus-mail.com.

Тялото е било забелязано във водите край Агия Напа, в окръг Фамагуста. Предстои аутопсия на трупа, която ще бъде извършена в болница в Ларнака и тогава ще се съобщи какво е причинило смъртта. По тялото има външни травми, които обаче може да са били причинени от риби или от друго нещо по време на 13-дневното му пребиваване във водата.

Тялото е било забелязано в събота по обед.

Изчезналият на 8 август българин е бил част от екипажа на яхтата Абалон. За изчезването му е съобщил капитанът на яхтата вечерта на 8 август, пише БТА. Българинът е паднал в морето, когато яхтата се е намирала на две морски мили от бреговете на Лимасол на път за Писури. На борда й е имало трима пасажери, отправили се на малък круиз.

С молба до Върховната касационна прокуратура и Окръжна прокуратура - Варна, изпратена вчера, бяха сезирани двата органа за мистериозен случай на изчезване на български моряк във водите край Кипър. Тя бе пусната от адвокат Константин Парчев и касае инцидент, станал на 8 август т.г., във водите на Кипър. От тогава няма нито вести, нито кост от 40-годишния варненец Георги Василев Шалапатанов, съобщава „Народно дело". Според тяхна информация Шалапатанов е работил като стюард на яхта, собственост на австрийската "Oesterreichisher Lloyd Seereederei" (Cyprus) LTD, която притежава две дъщерни фирми в Лимасол. По информация на посредника - менинговата агенция "Вега Менинг", Георги е изчезнал на около 2 морски мили от брега.

На 8 август той се чул по телефона с майка си във Варна и й казал, че ще почива, но ще отиде на друга яхта - собственост на негов приятел руснак, с който да направят малък круиз. Освен собственика, на борда е бил и капитанът на плавателния съд. На 2 мили от брега, по показанията на капитана и собственика, дадени при разпита след инцидента, Шалапатанов внезапно изчезнал. Двамата започнали да го издирват, но било тъмно и не се виждало нищо. По виковете му от водата, те се насочвали къде да хвърлят спасителния пояс. Показанията, твърди майката, обаче са изпълнени с противоречива информация, още повече че Георги е дългогодишен плувец и водолаз.

След като не го намерили, двамата поели с яхтата към пристанището. Интересното в случая, е че преди инцидента тя е била управлявана от собственика й, който нямал нужната правоспособност. След като акостирали на брега те отишли в полицията и разказали за случая. Веднага били предприети спасителни мероприятия, започнало издирване и по въздух. Междувременно собственикът и капитанът на яхтата били задържани. Те останали в ареста 10 дни.

В момента сестрата на Георги е в Лимасол, с цел да научи подборности около мистериозния случай. Чрез молбата до ВАК и Окръжна прокуратура семейството желае двата органа да извършат проверка, която пряко ще ангажира българската държава със защита на правата на неин гражданин.