В болница Света Анна излъчват операция в реално време
В болница Света Анна излъчват операция в реално време / Sofia Photo Agency, архив

Водещи испански ортопеди и екип от специалисти от Университетската клиника по ортопедия и травматология ще извършат операция за колянно ставно ендопротезиране . Операцията започва в 8,30 часа и ще се предава в реално време в „Хирургическа аудитория" на варненската болница „Св. Анна".

Испанските специалисти са от град Аликанте, ръководени от д-р Алфредо Агуире. От българска страна в интервенциите ще участват доц. Руслан Попстефанов и д-р Николай Коларов от катедра „Ортопедия и травматология".

Планираните операции са изключително сложни за лекарите и рискови за пациентите, поради което са едни от най-големите предизвикателства в ортопедичната хирургия. Идеята е след тях в практиката във Варна да бъде въведена още една специална колянна ендопротезна интервенция, позволяваща решаването на проблемите след компрометирани или усложнени операции на колената. Специалните импланти отговарят на актуалните световните медицински стандарти и са произведени от водещи италиански производител на медицински продукти.

Зад инициативата стои новата новоучредената фондация „Черноморско-средиземноморска медицинска академия". С учредяването й през 2012 година се постави началото на съвместно научно-практическо сътрудничество между Медицнските университети от италианския град Месина, испанския Аликанте и Варненския медицински университет. Идеята е преобразуването на ортопедичната клиника във Варна в голям международен клиничен център, съобщават организаторите.