В Аксаково намалиха риска от наводнения с европари
В Аксаково намалиха риска от наводнения с европари / Дарик Варна, архив

Общината в Аксаково въведе мерки за предотвратяване от наводнения в района на село Долище с помощта на европари. Проектът, чиято реализация е продължила 2 години, вече е на финала си. Той е на стойност над 700 хил. лв.

Риск за селото представлява река Батова, която минава покрай него. По-сериозни наводнения там е имало през 1997 и 1998 година, разкри ръководителят на проекта инж. Красимира Дянкова. Тогава коритото на реката било почистено и инцидентите приключили. През 2010 година обаче отново районът бел наводнен.

С помощта на проекта са коригирани, разширени и изградени предпазни съоръжения с дължина 748 метра по коритото на река Батова. Изпълнени са и други цели - подобряване на околната среда и прилежащите екосистеми, предотвратяване на ерозията, заблатяванията и образуването на ята от комари в региона чрез защита и възстановяване на 648 метра от бреговете на реката.

Чрез реконструкция на водосток в центъра на Долище е обезпечена сигурността за транзитно преминаващите автомобили по пътя Аксаково - Варна.

Строителните дейности по проекта са приключили. Очаква се другата седмица да бъде издадено разрешителното за ползване.