В 17.48 часа идва астрономическата есен, носи ни летни температури
В 17.48 часа идва астрономическата есен, носи ни летни температури / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В 17.48 часа е есенното равноденствие, с което започва и астрономическата есен. Прохладата вече се усети след рязкото спадане на температурите през последните дни, но синоптиците обещават циганско лято дори през ноември. Дъждове ще има в началото на октомври, предупреждават обаче те.

Според дежурния синоптик в НИМХ към БАН Анастасия Стойчева това е една обстановка, която е типична за септември за нашата страна. "Преминава атмосферен фронт, който за кратко понижава температурите, но след него въздушната маса бързо се трансформира, все пак слънцето все още е доста високо и когато няма облаци, успява да нагрее достатъчно, за да се повишат температурите. През следващата седмица очакваме отново да има температури от порядъка на 25-30 градуса. Може да се каже, че лятото ще е в пълна сила", разясни Стойчева пред Надя Хамдан.

За днес синоптиците прогнозират слънчево, но все още хладно време. Над северните райони от Черноморието преди обяд облачността ще е все още значителна, но по-късно над цялото крайбрежие вече ще е слънчево. В сутрешните часове ще е ветровито, но постепенно вятърът ще отслабне. Максимални температури: 20-22°. Температурата на морската вода е около 21°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното полукълбо). В метеорологията се използва различна конвенция - есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg