Увеличават пенсиите с 9,3 процента?
Увеличават пенсиите с 9,3 процента? / Президентът на КНСБ Пламен Димитров © Sofia Photo Agency, архив
Пенсиите да бъдат увеличени от 1 януари, ще настояват от КНСБ
56906
Пенсиите да бъдат увеличени от 1 януари, ще настояват от КНСБ
  • Пенсиите да бъдат увеличени от 1 януари, ще настояват от КНСБ

Пенсиите да бъдат увеличени от 1 януари, а не от 1 април догодина. За това ще настоява ръководството на КНСБ. Според синдикалния лидер Пламен Димитров повишението на пенсиите не трябва да бъде с 9,3%, каквото е сегашното предложение, а поне с 10-12 на сто.

„Социалният министър Тотю Младенов вчера потвърди, че имат намерение да предложат увеличение от 1 април с 9,3%. Според нас това не стига – нито покрива инфлацията, нито пък е справедливо пенсионерите да чакат до април. Тогава ще станат четири години, откакто не са получавали никакво увеличение“, коментира във Варна Пламен Димитров. 

От синдикалната организация не са се отказали и от предложението си пенсионерите с пенсии до 400 лева да получат еднократна диференцирана добавка от 20 до 50 лева. Те ще настояват и от началото на 2013 г. минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати в сферата на образованието, социалните дейности, културата да се увеличат с минимум 10%.

„Предлагаме и увеличение на обезщетенията за майчинство на поне 270 лева. Те изостанаха драматично, а за тях са не са необходими много пари – около 15 млн. лева. Предлагаме също и повишение на  обезщетението за дете и за детските добавки от 35 на 40 лева, за което ще са нужни около 50 млн. лева за цялата година“, посочи синдикалният лидер.

От КНСБ са изчислили, че за увеличението на пенсиите и на възнагражденията в някои сектори правителството трябва да предвиди в бюджета допълнителни 1,3-1,5 млрд. лева. Според синдиката има реални начини за осигуряване на необходимите средства. „В приходната част тези средства могат да бъдат гарантирани от няколко източника – основно  чрез по-висока събираемост на задълженията от страна на НАП, но и чрез увеличаване с половин процент на вноската за фонд „Безработица“, каза още Димитров.

Във Варна президентът на КНСБ откри национална кампания  за информиране на работещите в цялата страна за техните права в предприятията им. Мисията на кампанията е в рамките на пет месеца да бъдат достигнати поне 20 000 работници и служители, в чиито фирми няма синдикални организации. Целта е да се посетят по минимум 200 предприятия с над 50 служители, т.е. по 5 предприятия във всяка област. В големите градове се предвижда броят да се увеличи многократно. В София например ще бъдат посетени над 50 предприятия.