Увеличават парите за детските градини, за да спре рекетът от родители
Увеличават парите за детските градини, за да спре рекетът от родители / netinfo
С 25,5% ще бъде увеличена годишната издръжка на детските градини във Варна от следващата година. Това съобщи градоначалникът Кирил Йорданов на редовния си брифинг. Общо 13 155 000 лв. ще бъдат отделените от общинския бюджет средства за забавачниците от догодина, за да се преустанови допълнителното плащане от родителите, поясни кметът.

Предвижда се за играчки, за издръжка и вътрешно обзавеждане на 80 първи групи във варненските градини да се похарчат 1 086 000 лв. Всички деца от 3 до 5-годишна възраст ще получат учебни помагала, за които Общината ще отдели 168 000 лв. Освен това, всеки малчуган, който ходи на детска градина, ще бъде застрахован. На коя застрахователна компания ще се спрат от кметството, ще стане ясно след провеждане на обществена поръчка. Отсега обаче се планира за застраховането на 10 000 деца да се заделят 19 100 лв. 160 000 лв. пък ще бъдат похарчени за доставка на минерална вода до всички варненски градини. Всичко това ще струва 1 433 000 лв., които Общината ще предвиди в бюджета си за 2009-та година.

След като в края на октомври кметът съобщи, че заради “рекет” от родители, директорките на две детски градини са наказани с предупреждение за уволнение, днес Йорданов обясни, че отменя наказанието, за да “почнем на чисто”. Той обаче бе категоричен, че при следващ подобен случай, няма да има предупреждение, а направо уволнение.

“Ще има всичко за децата. Само да разбера, че някой е взел едно петаче от родителите!”, закани се Кирил Йорданов.