Условни присъди за крадци на метал
Условни присъди за крадци на метал / Sofia photo agency, архив

Трима души от село Въглен бяха осъдени от Районен съд – Варна за кражба на метални вещи от частен имот.  32-годишният Р. Иванов, 21-годишният В. Йорданов и 56-годишният Д. Митев получиха условни наказания от по 6 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. И тримата подсъдими са неосъждани до момента. Наказанието бе наложено по силата на постигнато в съдебна зала споразумение.

Тримата били безработни и за да си набавят средства, решили да разбият метален фургон без колела, поставен в рядко обитаван недвижим имот в селото. Вечерта на 3 февруари миналата година тримата, в изпълнение на замисленото, взели кирка, специален ключ и чук и отишли на мястото. С помощта на техническите средства те успели да откачат от фургона метална бутилка за въздух и ходовата му част, съдържаща ресори и мостове с главини.

На сутринта под предлог, че са събрали голямо количество метални отпадъци, подсъдимите помолили техен познат да ги откара до пункт за вторични суровини и предали там общо 269 кг. старо желязо. Получената сума от 99 лева тримата разпределили помежду си. Впоследствие след подаден сигнал от пострадалия собственик извършителите били разкрити по данните от договора за покупко-продажба в пункта.

Инкриминираните вещи са оценени на общата стойност 292 лева. Към момента причинените имуществени вреди са възстановени. Съдебният акт е окончателен.