Условна присъда за счетоводителка, присвоила пари
Условна присъда за счетоводителка, присвоила пари / DarikNews.bg, архив

Осъдителна присъда за длъжностно присвояване постанови Районен съд – Варна за 68-годишна жена, работила като счетоводител на граждански договор към варненския клон на Съюза на архитектите в България.

Ив. Иванова бе призната за виновна за това, че в периода 30 май – 1 декември 2014 г. е присвоила чужди пари, поверени й в качеството на длъжностно лице да ги пази и управлява. Присвоените суми в размер общо на 9542 лева са собственост на местния клон на сдружение „САБ“. С оглед естеството на работата й, подсъдимата имала достъп до банковата сметка на сдружението и не било необходимо да иска съгласие или одобрение от друго упълномощено лице за извършване на банкови операции и тегления от сметката. По този начин подсъдимата извършила тегления на общо 10 700 лева от сметката на организацията, от които само малка част послужили за покриване на реални разходи на дружеството, за останалите тя не оформила отчетни документи и ги присвоила неправомерно.

Пред съда Иванова призна фактите, изложени в обвинителния акт, като обясни извършеното с възникнали сериозни проблеми от семеен характер.  68-годишната жена e с чисто съдебно минало.  След редуциране на наложеното й наказание с 1/3 заради съкратено съдебно селдствие, тя бе осъдена на 1 година лишаване от свобода, чието изпълнение бе отложено с изпитателен срок от 3 години. Подсъдимата бе осъдена да заплати на гражданския ищец обезщетение за причинените имуществени вреди, ведно със законната лихва от извършването на деянието, държавната такса върху уважения иск и сторените по делото разноски. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.