Условна присъда за младеж заради двойна кражба
Условна присъда за младеж заради двойна кражба / Sofia photo agency

Районният съд във Варна наложи условно наказание на 18-годишен младеж заради кражби. При извършването им той е бил непълнолетен. Двете кражби са направени във времето от 20 ноември  2012 г. до 5 май миналата година в село Старо Оряхово и в магазин на територията на варненски мол.

Вечерта на  20 ноември 2012 г., момчето забелязало паркиран товарен автомобил  „Ифа“ в двор на къща в с. Старо Оряхово и решило да открадне акумулаторите му. Необезпокояван младежът влязъл в двора, повдигнал капака на специално оборудван сандък извън каросерията, където били разположени акумулаторите – черен и бял на цвят, и ги отнел. Веднага след кражбата непълнолетният продал в същото село единия от акумулаторите за сумата от 50 лева, а с другия се разпоредил по неустановен начин. На 5 май м. год. подсъдимият, придружаван от свой познат, посетил няколко магазина в Мола.

Без да сподели със спътника си, незабелязано в съблекалните на  последния магазин, младежът премахнал защитни аларми от пробваните дрехи и сложил в раницата си мъжки бермуди, тениска, ръчен часовник и чифт платнени обувки. Една от защитите на откраднатите стоки не била успешно премахната, поради което на излизане от магазина се задействала звуковата сигнализация. Младежите били задържани на място и била уведомена полицията. Назначената по делото съдебно оценителна експертиза установява, че общата стойност на инкриминираните вещи при двете деяния възлиза на 725 лева.

18-годишният И.С. е неосъждан, но се води на отчет в Детска педагогическа стая и има налагани възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. За настоящото деяние младежът бе осъден на 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.