Условна присъда за касиерка, присвоила над 180 бона
Условна присъда за касиерка, присвоила над 180 бона / DarikNews.bg, архив

Варненският районен съд наложи 2 години и 4 месеца лишаване от свобода, отложено с 4 години изпитателен срок, на 54-годишна жена, работила като служител-гише в пощенската станция на с. Синдел.

В процедура на съкратено съдебно следствие подсъдимата Р. Стоянова бе призната за виновна затова, че в периода 11.06.2007 г. – 11.11.2010 г., в качеството си на длъжностно лице – служител-гише в пощенската станция в с. Синдел, присвоила чужди пари в големи размери. Присвоените суми от общо 21 пострадали лица са в общ размер 183 612 лева, които са били връчени на Стоянова, за да ги пази и управлява съгласно сключен договор между „Българска пощенска банка” и „Български пощи”. Подсъдимата като служител-гише приемала, изплащала и олихвявала суми на физически лица  по спестовни сметки, влогове и депозити, предоставяла банкова информация на клиенти, събирала такси и комисионни по банкови операции.

През 2007 г. тя изпаднала във финансови затруднения, поради което използвайки служебното си положение и личното си познанство с повечето от хората в селото, започнала да набавя неправомерно за себе си парични средства от вноските на клиенти по спестовни влогове в банката. Нееднократно тя приемала и изплащала „на ръка” суми на клиенти, не отразявала в спестовните им книжки реално внесените  от тях средства, или записвала много по-малки суми, не отразявала липси и излишъци в дневните отчети към банката. По този начин Стоянова присвоила различни парични суми, предадени й за внасяне по спестовни влогове на пострадалите свидетели. След извършена проверка през ноември 2010 г. било констатирано отклоняването на средства от влогове на клиенти и служителката била дисциплинарно уволнена.

Стоянова e с чисто съдебно минало.  Тя е лишена от право да заема ръководна, държавна или обществена длъжност; длъжност, свързана с материална отговорност, както и да извършва дейност, свързана с пазене и управление на чуждо имущество за срок от 2 години. Подсъдимата бе осъдена да заплати и обезщетения за претърпени имуществени вреди на три от пострадалите лица, като на основната част от останалите тя вече е възстановила сумите.