Условна присъда и глоба за бивша общинарка, измамила стотици варненци
Условна присъда и глоба за бивша общинарка, измамила стотици варненци / снимка: Sofia Photo Agency

3 години лишаване от свобода, отложено с 5 годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба е наказанието, което Варненският окръжен съд присъди на бившата общинска служителка Корнелия Петкова. Като длъжностно лице тя е измамила повече от 300 физически и юридически лица и им е причинила вреди на обща стойност 295 721 лева, припомнят от пресслужбата на Съдебната палата. Подсъдимата се е възползвала от съкратено съдебно следствие, признала е вината си, фактите и обстоятелствата, посочени в обвинителния акт.

Първата съдебна инстанция призна вината на бившия старши и главен инспектор в отдел "Събиране, обезпечаване, ревизии и контрол" при Община Варна Корнелия Петкова затова, че от март 2007-ма до март 2010 година, като длъжностно лице е измамила повече от 300 физически и юридически лица, които са плащали дължимите местни данъци и такси. Законът определя причинените на гражданите и фирмите щети, които са близо 300 000 лева като вреда в особено големи размери.

Скандалът с общинската служителка и разследването на казуса започна през март 2010 година, когато в Дирекция "Местни данъци и такси" в Община Варна се получил сигнал от Началник отдел "Касови и безкасови приходи", че е констатирано издължаване на суми по индивидуални партиди на данъчно задължени лица, без парите реално да са влезли в общинския бюджет. Петкова, която тогава е работила в район "Приморски" е обслужвала граждани и юридически лица, които са й предоставяли парите за дължимите от тях местни данъци и такси. В много от случаите тя приканвала граждани, които чакали на опашка пред гишетата да платят данъците си, да го направят при нея, за да спестят време.

Срещу получените суми инспекторката издавала и подпечатвала документ за платени данъци. В компютърната система обаче отбелязвала, че парите са приведени по банков път. За това документно престъпление, извършено чрез намеса в компютърния продукт и то без знанието на компетентните специалисти, съдът присъди на Корнелия Петкова наказание 1 година "лишаване от свобода", като определи тя да изтърпи по-тежкото от двете наказания - 3 години"лишаване от свобода", отложено с 5 годишен изпитателен срок.

Разследването на крупната измама продължи близо 4 години заради огромния брой на пострадалите физически и юридически лица, като обвинителният акт влезе в съда през април тази година. Присъдата на първата съдебна инстанция подлежи на обжалване.