Уникална за Варна операция извършиха в Терапията
Уникална за Варна операция извършиха в Терапията / Sofia Photo Agency, архив

Екип на клиниката по УНГ болести към УМБАЛ „Св. Марина” ЕАД извърши уникална за Варна операция. При млад пациент от близък град с напреднал карцином на гърлото екипът с ръководител д-р Н. Сапунджиев д.м., асистенти д-р Илиев, д-р Цветков и анестезиолога д-р Желева,  са осъществили разширена резекция на целия ларинкс и метастази в шията. Подобни тежки туморни резекции са рутинна практика в клиниката.

Новото в случая е, че по време на самата операция на мястото на разрушените от карцинома гласни връзки е имплантирана изкуствена говорна протеза. Целта й е да позволи на пациента отново да говори дори и без ларинкс. Загубата на гласа е най-тежката остатъчна стигма при излекуваните от рак на гърлото пациенти. С новата техника се дават отлични шансове на пациентите след края на лечението да се върнат към естествената си социална и трудова среда.

Пациентът е понесъл операцията много добре. След 24-часово интензивно наблюдение в КАРИЛ той вече е изведен от реанимация, чувства се добре и започва раздвижването му. Преди "проговарянето" трябва да се изчакат стандартните 5-6 дни за зарастване на оперативната рана. Новите говорни протези биха могли да се прилага и при пациенти, които са били оперирани за рак на гърлото в миналото и са загубили напълно гласа си. В подобни случаи имплантацията на говорна протеза и "проговарянето" могат да станат в рамките на още по-къс период - 1-2 дни.

Д-р Н. Сапунджиев е  възпитаник на Медицинския университет във Варна. След завършването си специализира в Катедрата по оториноларингология на МУ Варна, а след това в Philipps Universität, Марбург, Германия. Там под ръководството на професор J. A. Werner разработва докторантурата си, която защитава с отличие magna cum laude. През периода 2004-2006 работи в Клиника по УНГ болести на МБАЛ „Царица Иоанна – ИСУЛ” под ръководството на проф. И. Ценев, проф. К. Кунев и доц. И. Чалъков. Бил е стипендиант на Deutscher Akademischer Austauschdienst (2001), Philipps-Universität,–Марбург, Германия (2002-2004) и Ernst Schering Foundation (2007). От 2006 г. работи в Клиника по УНГ болести – УМБАЛ „Св.Марина“ Варна.