Уникален проект Ветрила за кръговото под Метро
Уникален проект Ветрила за кръговото под Метро / снимка: na4ev.com

Кметът Иван Портних стартира мащабен проект за промяна на визията на градската среда. През пролетта се проведоха конкурси за нов вид на три възлови кръстовища в града, а до 24 октомври Община Варна събира идеи в конкурс наречен „Визия за Варна“, в който идеята е още четири важни за града площадни пространства да получат нов вид.

На първото кръгово кръстовище до ж.п гара вече се появи оригиналната композиция „Силуети“, автор на която е варненският скулптор Живко Дончев. Скоро на кръговото до „Пикадили Парк“ ще се появят „Излитащите птици“ на арх.Игнатов и арх.Минчев.

Третото кръстовище, за което се проведе конкурс за нова визия, е голямото кръгово - до бившия завод за безалкохолни напитки в ЗПЗ (под Метро), пише vlastta.com.

Проектът, наречен „Ветрила“ е на арх. Жулиан Начев, който е спечелил първото място за пространството на големия остров на кръгово движение на бул.“Ал.Москов“ и път II.

Единодушното решение на 9-членното жури с председател главния архитект на Варна арх.Бузев говори за качествата на проекта.

Едното лице на ефирната арт-инсталация е копие в реален мащаб на прочутия ветроход „Калиакра“, символ на българското мореплаване. Другото лице е дърво като символ на природата.