Укрепват свлачището на Фатрико дере до есента
Укрепват свлачището на Фатрико дере до есента / Дарик Варна, архив

Обявяването на обществена поръчка и започването на работа по укрепването на свлачището във Фатрико дере трябва да започне този сезон. Това каза за Дарик инж. Олег Колев, който е главен експерт „Свлачища и укрепване на териториите” към Община Варна. Той добави, че е изключително наложително да се предприемат действия на това място и очакванията са дейностите да приключат до есента.

Укрепването на терена е важно, защото от там минава главният клон на канализацията на „Виница” и „Траката”. Участъкът, който е засегнат, е 40 метра вертикален откос. На мястото ще бъде затворена част от пътя до пет имота. Собствениците са изразили съгласие. На тях ще им се налага да вървят пеш около 50 метра, което не би трябвало да представлява проблем, коментира инж. Колев. Специалистът каза още, че вече са осигурени и средствата за реализирането на укрепителните мероприятия.

Предстои възстановяването и на пътя в квартал „Изгрев”, където също има щети заради свлачищни процеси. Този участък засяга около 40 имота.

Улица, която се нуждае от ремонт, има и в село Тополи. Там става въпрос за напукване на повърхността. До него е довело слягането на земните маси и липсата на канализация.

Относно свличането преди село Звездица, където е затворена една от трите ленти за движение, не се очаква да бъдат предприети действия скоро, посочи инж. Колев. Той обясни, че се касе за скат от около 100 дка, който при свличането си е притиснал пътя. Все още не са предприети действия, защото първо трябва да се изготви проект за укрепването. Идеята е чрез него да може да се кандидатства за финансиране по европейска програма.

Специалистът се надява изгтовянето на проект да започне и за "Трифон Зарезан", който е един от най-проблемните участъци. Според инж. Колев обаче това би могло да се случи най-рано през първите месеци на следващата година. За целта първо трябва да бъде осигурена сумата от един милион лева. Надеждата е средствата да дойдат от държавния бюджет. Инженерът каза още, че до момента целият скат, където се намира свлачищната зона, се е преместил повече от 11 метра към морето.