Укрепват срутването в Римските терми
Укрепват срутването в Римските терми / Дарик Варна

До седмица или десет дни се очаква да се получат оферти от три строителни фирми за укрепването на срутилия се зид в южната част на Римските терми след обилните дъждове през миналата седмица. Това съобщи за Дарик шефът на Регионалния исторически музей проф. Валентин Плетньов. Той допъллни, че вече е отправено искане за въпросните оферти. Веднага след представянето им комисия ще избере най-изгодното предложение.

За ремонта ще бъдат похарчени 15 хил. лева. Средствата ще бъдат предоставени от бюджета на музея, а по нататък част от тях може би ще бъдат възстановени от общината.

Проф. Плетньов каза още, че е получил писмо от прокуратурата, от което става ясно, че срутилият се зид е съвременен градеж от 70-те години на миналия век. Той е с дължина 6-7 метра и се намира на улица „Кап. I ранг Добрев". Целта му е да подпира тротоара на улицата. С годините и лошите атмосферни условия зидът е поддал. Това е третото свличане на мястото. Оглед и оценка на щетите са направени още първия път. Уредничката на Римските терми Анна Хараламбиева е категорична, че мерки досега не са предприемани. За свличането на земна маса е допринесло и доскорошното движение на автомобили в района.

Директорът на РИМ каза още, че има изготвено предписание на инспектората на Министерството на културата. Съставени са констативен протокол, техническо предписание, стойностни конструктивни проекти и стойностни сметки.