Укрепват до зимата пропадналия път до Галата
Укрепват до зимата пропадналия път до Галата / netinfo
Възстановяването на пропадналия път между кварталите Аспарухово и Галата вероятно ще приключи преди зимата. Въпреки че за укрепване на пътя се работи денонощно, е трудно да се каже кога пътят ще бъде възстановен. Това заяви пред Дарик Валентина Велчева, зам.-кмет на Аспарухово, която в момента ръководи района при отсъствието на кмета в отпуск Богдан Караденчев.

Пътят към Галата пропадна на 19 август след пороен дъжд. Няколкометров трап зейна в платното от страната на морето, на около 200 метра нагоре след отбивката за плажа в Аспарухово. За пропадането “помогна” и строящият се в непосредствена близост луксозен жилищен комплекс. Строители на обекта са “Борд” ООД с инвеститор „Варна саут бей” ЕООД.

Видимата част от пропадналия път е около 6 метра. Специалисти обаче смятат, че подкопаният участък е много по-голям, тъй като под асфалта се забелязват и много кухини.

След инцидента кметът на морската столица Кирил Йорданов се закани да съди фирмата, предизикала неудобства на хиляди варненци и техните гости. От Регионалната дирекция за национален строителен контрол сформираха комисия, която да установи точните причини за пропадането и установи виновните.

Докато трае ремонтът на пътя до най-южния варненски квартал се стига през заобиколния път през Боровец. На около 9 хиляди жители на Галата и местностите Зеленика, Ракитника и Прибой се налага да изминават до вилите и домовете си 5 километра повече, с колкото удължава обходният маршрут , посочи зам.-кмет Велчева.

Свличането на пътя наложи и промяна в маршрута на градския транспорт. През Боровец минават и автобусни линии с номера 17, 17А и 60.