Удостояват посмъртно митрополит Кирил с голямата награда Варна
Удостояват посмъртно митрополит Кирил с голямата награда Варна / DarikNews.bg

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще бъде награден посмъртно с тазгодишната голяма награда „Варна“. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по култура към местния парламент.

Журито за присъждане на приза в областта на културата обоснова своето решение с приноса на митрополита за научноизследователската и духовно-просветна дейност в града и региона. По предложение на новия Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, в деня на Варна 15 август митрополит Кирил ще получи посмъртно и званието почетен гражданин.

„Личността на блаженопочиналия митрополит Кирил е интересна и неговата внезапна смърт доведе до различни и противоречиви чувства. Безспорно е, че той се занимаваше активно с просветна дейност и издаваше редица творения. Като пример можем да посочим календарът, който съчетава църковните и български фолклорни празници. Приемам с благодарност решението да бъде удостоен с тази награда – това е уважение и признание както към духовната личност на митрополита, така и към цялата православна общност“, коментира Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.