Учредяват Българска военноморска конфедерация
Учредяват Българска военноморска конфедерация / Дарик Варна, архив

Седем граждански организации ще учредят тази вечер във Варна сдружение „Българска Военноморска Конфедерация". Учредителният конгрес е насрочен за 18 часа в зала „Концертна" на Военноморския клуб.

Конфедерацията ще работи за съхраняване на културно-историческото наследство на нацията, както и традициите на Българската армия и Военноморски сили (ВМС). Конфедерацията ще допринася за решаване на проблеми, свързани с националната сигурност, в частност с развитието на ВМС, както и за укрепване на връзките с подобни организации в България и други страни.

Конфедерацията ще работи активно за възпитаването у подрастващото поколение на любов към морето, морския начин на живот, развитието на морските спортове в България и региона и изграждане на бази за тях. Сдружението ще работи активно и за издигане ролята на неправителствените организации в държавното и местно управление и за създаване на по-благоприятни условия за живот на флотските ветерани и техните семейства.

Ето кои са съучредители на сдружението:

1. Съюз на подводничарите в Република България - Варна.
2. Сдружение „Клуб миноносец „Дръзки" - Варна.
3. Съюз на офицерите от резерва „Атлантик" - клуб Варна.
4. Съюз на възпитаниците на военните, на Негово Величество училища, школи за запасни офицери, родолюбивото войнство, и гражданство - клуб Варна.
5. Федерация по морски многобой и приложен туризъм в Република България - Варна.
6. Асоциация на възпитаниците на Морско училище - Варна.
7. Клуб „Първи дивизион патрулни кораби" - Варна.

Председател на Инициативния комитет е капитан І ранг от резерва Станко Станков - бивш началник на Военноморското училище и настоящ шеф на общинска дирекция "Управление на собствеността".