Учениците за униформи в клас, не искат даскали с анцузи
Учениците за униформи в клас, не искат даскали с анцузи / netinfo

Между 75 и 82 % от учениците са ‘ЗА’ униформи в клас. Това сочат резултатите от проучване, проведено  в част от варненските училища, стана ясно по време на дискусия за облеклото на учители и ученици. Над 150 тийнеджъри от 25 варненски школа се събраха следобед  в Спортна зала за да изкажат мнение, а някои и да покажат как изглеждат в униформи.

 

Сред учениците надделява мнението, че трябва да се спазват някакви правила в начина на обличане за училище. Това заяви ръководителят на Детския парламент към Общински детски комплекс  Юлия Кавръкова. Според Кавръкова, униформата върви с авторитета на школото и прикрива социалните различия.


Униформа или част от униформа има въведени в над половината от училищата във Варна, съобщи за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образование Николинка Даскалова. В по-голяма част от случаите учениците сами предлагат въвеждане на еднакви за всички дрехи или отличителни знаци, като избират и моделите. Всяко училище само за себе си обаче решава дали да въведе униформа, посочи Даскалова.

 

Към момента униформи носят възпитаниците на 6 варненски училища, сред които Търговската гимназия "Георги Сава Раковски", VIII СОУ "Александър Пушкин", Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски" и Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. В най-скоро време униформи ще бъдат въведени в Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", ОУ „Стоян Михайловски” и IV ЕГ, стана ясно по време на дискусията.

 

Повдигнат бе и въпросът за облеклото на учителите. Сред тийнейджърите се появи идеята преподавателите също да носят униформи, които обаче да се различават от техните. Според учениците, някои учители не обръщат достатъчно внимание на външния си вид, като дори има случаи, в които преподаватели ходят на работа в предизвикателно облекло или с анцузи.

 

Още за отзивите от дискусияата - в звуковия файл!