Ученици показват как се реагира при бедствия и извънредни ситуации
Ученици показват как се реагира при бедствия и извънредни ситуации / kvorum-silistra.info

Областното ученическо състезание “Защита при бедствия пожари и извънредни ситуации” ще се проведе в района на местността Малка Чайка в район «Аспарухово». Теоретичната проверка на знанията по защитата при различните видове бедствия на участниците се извършва чрез индивидуален тест, а проверката  на практическите им умения ще се проведе на игрище.

Състезателите ще преминат последователно през учебни центрове, имитиращи различни бедствия - защита при земетресение, наводнение, промишлени аварии, радиоактивно заразяване, химическо замърсяване и биологични агенти или други извънредни ситуации и катастрофи.

В състезанието ще има и учебен център „Пожарна безопасност”, който включва уреди за първоначално пожарогасене  и начин на действие с тях, както и ликвидиране огнище на пожар с кофпомпа. В учебния център „Първа помощ” ще се извършва кръвоспираща превръзка с триъгълна кърпа над лявата лакътна става, обездвижване с крамерови шини при счупване на дясна бедрена кост, както и оказване на първа помощ на пострадал в безсъзнание, без дишане и липса на сърдечна дейност.

В състезанието ще вземат участие шестокласници и седмокласници от ОУ ”Христо Ботев”, с. Пчелник, община Долни чифлик и Общински детски комплекс, община Аксаково, победители в общинските етапи на състезанието.