Ученици и студенти с три свободни дни заради изборите
Ученици и студенти с три свободни дни заради изборите / Sofia Photo Agency, архив

Ученици и студенти ще гласуват по общия ред на предстоящите местни избори, съобщи във Варна зам.-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева. Досега възпитаниците на висшите училища имаха възможност да упражнят правото си на вот със студентска книжка. На изборите есента обаче това ще става с лична карта. В Изборния кодекс е предвидено те да бъдат освобождавани от учебни занятия предния ден, в деня на вота и през следващия, за да гласуват по постоянен адрес. Няма да бъдат издавани удостоверения за гласуване на друго място.

Задължително условие е да има 6 месеца уседналост преди датата на изборите, посочи още  Мусорлиева. Избирателите трябва да имат постоянен и настоящ адрес в България.

В момента ЦИК работи и по техническото обезпечаване за местните избори. Миналата седмица Министерски съвет е пуснал писма до всички общини и областни администрации с искане да бъдат изготвени списъци каква техника е необходима.

„По места трябва да си проверят всяко копирно устройство и при необходимост да искат резервни с оглед на тежките избори. Принципът е трябва да се поиска, за да се даде“, обясни тя. Бюлетините ще бъдат същите както досега. Няма да има разлика и при гласуването.

Във Варна представители на ЦИК проведоха разяснителна кампания за предстоящите местни избори.