Учат младежи да си правят сапун и да изграждат слънчева баня
Учат младежи да си правят сапун и да изграждат слънчева баня / снимка: ОЦОСУР

Младежи от Варна ще изучават различни техники за природосъобразен живот. Това ще стане на еколагери в с. Езерец, община Шабла.

В продължение на четири дни през август - в дните от 7 до 10 и от 28 до 31, младите варненци ще живеят на палатка. Приготвяне на „слоу фууд" храна на фурна в земята и къпане в слънчева баня с домашно приготвен от лагерниците сапун са само част от предизвикателствата, които очакват сървайвърите.

Голяма част от дейностите по време на лагерите включват строителство с естествени и рециклирани материали, включително работа с дървени сглобки, строеж на стени с плетове, слама и глина.

Освен приключенски дух, единствените изисквания към участниците са да бъдат на възраст между 16 и 29 години и да живеят във Варна. Записването за лагерите вече започна, като става на имейл pecsd@net-bg.net.

Еколагерите в Езерец се организират за пета поредна година от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОУСР) по проект „Далече от бетонния град". Това лято за първи път са планирани и градски работилници за хората, които няма да могат да пътуват до Езерец. Те ще се проведат в периода септември - октомври във Варна. Работилниците ще включват рециклиране на хартия в домашни условия, приготвяне на домашен хляб, изработка на натурални сапуни и др.

Целта на дейностите е изграждане на екологични навици и съзнание в младите хора, както и трайно отношение към устойчивото използване на материали. Подобен тип дейности ще обогатят кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица 2017. Проектът „Далече от бетонния град" се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна, в рамките на програма „Младежки проекти 2014".