Учат деца на европейска интеграция
Учат деца на европейска интеграция / снимка: Фейсбук

170 ученици от България, Македония и Западните покрайнини участват в XIV пролетен семинар на Фондация Българска Памет, който традиционно се провежда край Варна. Учениците от Босилеград, Битоля, Гоце Делчев, Якоруда, Доспат, Рибново, Сатовча и др. са финалисти в конкурса за есе „1000 години от смъртта на цар Самуил - самодържец български", който Фондация Българска Памет организира.

По време на форума младежите с български корени ще бъдат възпитани в духа на европейските ценности, културния диалог и многообразието на общоевропейското културно наследство.

„Тук съм, за да ви помогна да се научите да живеете заедно, независимо какви сте и откъде сте, защото е важно да разберете мотото на Европейския съюз - „Единни в многообразието", заяви при откриването д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет.

Пред младежите д-р Врабевски разкри, че на този етап се въздържа да отправя покани за участие в семинара към типични представители на висшата политическа класа. „За да бъде човек тук трябва да отговаря на определени изисквания, на каквито, за съжаление, все по трудно виждам че са способни типичните представители на ръководните органи и институции в тази държава", каза варненецът, който през 2013 година бе отличен с „Гражданската награда" на Европейския парламент.

„В България младите хора нямат особено голямо значение за обществото. Само тук нашето мнение наистина е значимо". Това сподели пред Дарик един от участниците - Хабибе Сунай от Якоруда. За нея това е трето поред участие. Според нея семинарът е едно наистина сплотяващо място, където българчета от различни региони се запознават и намират общи неща, въпреки техните различия.

„Тези семинари ме научиха да бъда по-амбициозна и да имам повече самочувствие", добави 15-годишната Хабибе. Тя разкри и мечтата си - да стане стане евродепутат.

Националният младежки семинар за европейска интеграция на Фондация Българска памет под мотото „Силна национална идентичност - силна европейска идентичност" се провежда за седма поредна година във Варна. Програмата на семинара продължава до 5 април със среща с българския евродепутат Моника Панайотова, дискусии с журналистите Добрина Чешмеджиева, Георги Тошев и Андрей Захариев, лекции със специален акцент върху българското културно-историческо наследство, език и национална памет.

В рамките на проекта от есента на 2007 година в него са били включени над 3000 младежи с български произход от историческите ни диаспори. За инициативата д-р Милен Врабевски бе отличен през 2013 година с „Гражданската награда" на Европейския парламент, която се присъжда от 2008 година на личности и организации с изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС.