Търсят следи от Медузите в шест държави
Търсят следи от Медузите в шест държави / Sofia Photo Agency, архив

Съдебни поръчки до шест европейски държави са направени в рамките на разследването по операция „Медузите“. Това обяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. На 31 март се навършват 2 години от акцията, при която беше задържан градският лидер на БСП Борислав Гуцанов.

Според Чавдаров разследването върви трудно, тъй като финансовите машинации са много сериозни. Проучват се големи парични потоци, което е сложно заради банковата тайна. Освен това има прехвърляне на пари през множество фирми и физически лица, каза още Чавдаров и допълни, че обвинителен акт по този случай няма да бъде внесен преди прокуратурата да бъде напълно готова.

Общо 42 досъдебни производства срещу организирани престъпни групи са били наблюдавани през 2011 г. във Варненската окръжна прокуратура. Те са с 10 повече спрямо предходната година, когато са били гледани 32 производства, сочи годишният отчет за дейността на прокуратурата.

Половината от миналогодишните производства срещу престъпни групи са приключени и решени от прокурор, като са били внесени 28 прокурорски акта в съда срещу 65 души. Приключените наказателни дела с осъдителни присъди за 2011 г. са 10, като са били осъдени и санкционирани общо 52 души за организирана престъпност, поясни Владимир Чавдаров и допълни, че няма нито един оправдан.

От прокуратура се похвалиха, че в противодействието срещу организираната престъпност са постигнали значими резултати. Показателни за това са приключените дела и осъдените хора, както и липсата на оправдателни присъди.

Близо 9 800 досъдебни производства са образувани през миналата година от прокуратурата във Варна. Те са с около 240 повече спрямо 2010 г., сочи още статистиката. От съда осъдени и санкционирани през 2011 г. са 1730 души. През годината са влезли в сила около 2300 присъди и решения срещу близо 2 500 души. Оправданите са 103-има, или с 12 души по-малко в сравнение с 2010 г.