Търсят мнението на варненци за паметника на моряка
Търсят мнението на варненци за паметника на моряка / live.varna.bg

Варненци ще имат възможност да дадат мнение за идейните проекти за паметник на моряка. След като конкурсът за визия на монумента приключи и бе избрано място на вълнолома, три от подадените седем проекта бяха отличени. Сред тях фондация "Морски съдби" ще избере бъдещия паметник, обясни Николай Савов - главен експерт „Естетизация на градската среда“.

Трите наградени проекта са на арх. Владимир Попов, на арх. Тодор Даскалов в колектив със скулптора Венелин Божидаров и на скулптора Киро Янев.

Най-висока оценка е получил проектът на арх. Владимир Попов. Неговият постамент от бял камък е увенчан с крехките бронзови фигури на момче и момиче.

Проектът на арх. Тодор Даскалов и скулптора Божидаров вдъхва респект с трите мащабните алегорични фигури, които биха могли по видим от далече начин да посрещат и изпращат влизащите и излизащите от залива кораби.

Проектът на скулптора Киро Янев впечатлява със сложната си, но находчиво разработена композиция от платна и такелаж, поставена върху ъгъла на вълнолома и гостоприемно приемаща преминаващите под нея хора.

Според решението на общинския Експертен съвет по естетизация на градската среда към Дирекция „Култура и духовно развитие” авторите на трите проекта ще получат следните награди – 1500 лв. за първо място, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. Трите идейните проекта за Паметник на моряка ще станат притежание на фондация „Морски съдби”, чието ръководство ще направи окончателния избор и ще възложи изпълнението на проекта на съответния екип.

Тепърва ще се търси начин всеки, който се вълнува от бъдещия паметник, да изкаже мнение относно визията му. Винаги има риск идеите да не се харесат на всички, коментира кап. Димитър Димитров от Българската асоциация на морските капитани.

За трети пореден път във Варна ще бъде честван Международният ден на моряка. Освен с конкурси и конференция, той ще бъде отбелязан и с празничен концерт от 20:00 часа на 25 юни в Летния театър. Входът е свободен.