Търсим подкрепа и от Бургас в битката за културна столица на Европа
Търсим подкрепа и от Бургас в битката за културна столица на Европа / Дарик Варна, архив
Търсим подкрепа и от Бургас в битката за културна столица на Европа
71342
Търсим подкрепа и от Бургас в битката за културна столица на Европа
  • Търсим подкрепа и от Бургас в битката за културна столица на Европа

В битката за културна столица на Европа през 2019 г. Варна ще търси подкрепа от съседни области, в това число и от Бургас. Това обяви кметът на морската столица Иван Портних.

„Трябва да направим така, че нашата кандидатура да има сериозна регионална подкрепа", отбеляза Портних. Той обясни, че предстоят срещи с управници на общини и области от региона, на които ще бъде представена кандидатурата на Варна.

Подкрепа ще се търси и от областите Шумен, Силистра и Русе. Ще бъде направен опит като партньори отново да бъдат привлечени Плиска, Преслав и Мадара, които първоначално подкрепиха Варна, но след това решиха да застанат зад кандидатурата на Шумен. Дотук Варна може да се похвали с подкрепата на 12 общини, сред които Добрич, Балчик, Каварна, Шабла, Аксаково и Бяла.

Ще бъде чудесно, ако Варна бъде подкрепена от повече градове в Източна България. Всякаква подкрепа е добре дошла, каза сър Робърт Скот, консултант на варненската кандидатура за Европейска столица на културата. Според британеца икономиката в региона ще спечели изключително много, ако Варна грабне престижната титла.

„Гордея се с това, че Варна е единствения град-кандидат от източната част на страната. В този смисъл за мен битката вече е между Източна и Западна България", изтъкна сър Скот, който е ръководил кампанията по кандидатурата на Ливърпул за Европейска столица на културата през 2008 г.

„Калиакра" става посланик на Варна'2019

Кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 ще обхване и предстоящото домакинство на международната регата Tall ships. Покрай подготовката за престижното ветроходно състезание ще бъдат проведени два конкурса. Единият е за артистично брандиране на две от платната на „Калиакра". Конкурсът има за цел да превърне най-именития български ветроход в посланик на кандидатурата на Варна 2019 до всички точки на Черно море и Европа, до които ще плава. Спечелилият проект ще бъде официално показан пред публиката на 3 май, по време на Парада на ветрилата във Варненския залив, който „Калиакра" ще поведе.

Другият конкурс е за създаване на скулптура/инсталация в зоната на пристанище Варна. Целта е да се постави артистичен акцент в зоната на порта, където ще се провеждат основните събития по време на Tall ships. Размерът на скулптурата/инсталацията не трябва да надвишава 5000 cм. по височина, ширина и дълбочина плюс пиедестала. Максимално тегло на произведението не трябва да е повече от 1,5 тона.

Търсим подкрепа и от Бургас в битката за културна столица на Европа
netinfo
Проектите и за двата конкурса могат да бъдат подавани от 27 март до 11 април.

Логото на Варна като кандидат за Европейска столица на културата 2019 е съставено от две основни части. Графичният син детайл в горната му част символизира града, морската вълна. Изведен е от формата на първата буква на латиница от името на Варна и представлява стилизирана морска птица или буквален знак за изпълнена задача. Четирицветната окръжност в долната част носи посланието за обединяване на културното и обществено многообразие, изобразено чрез спояването на четири отделни цветни елемента.

През 2019 г. град от България, заедно с град от Италия, ще бъде Европейска столица на културата. Състезанието за спечелване на титлата започва 6 години преди събитието и се състои в два етапа: на преселекция и на крайна селекция. Варна премина първата селекция заедно със София, Пловдив и Велико Търново. Проектните предложения на кандидатите се оценяват от специална 13-членна комисия. Седем от членовете се избират от европейски институции (двама души от Европейския парламент, двама - от Съвета на ЕС, двама - от Комисията и един - от Комитета на регионите), а другите шест са независими членове, номинирани от България.

В края на август или началото на септември четирима от чуждестранните членове на журито ще посетят Варна, за да натрупат впечатления на място, а после ще излязат с препоръки към културното министерство кой от кандидатите може да бъде фаворит.