Търговци отбягват екоопаковките заради по-високата цена
Търговци отбягват екоопаковките заради по-високата цена / netinfo
Заради малко по-високите цени търговците у нас отбягват биоразградимите опаковки, въпреки че те се оскъпявят с едва половин стотинка на брой. Това заяви инженер Валентин Атанасов - управител на фирма за производство и търговия с пчелни продукти. Според него разделното събиране на отпадъци все още е неефективно, тъй като липсват мерки за стимулиране на населението.

Фирмата, управлявана от Атанасов работи по проект, който има за цел да въведе успешно на пазара нов устойчив продукт - пакетчета мед в биоопаковка. Предвидено е провеждане на информационна кампания, която да увеличи информираността на обществото за новия екопродукт.

Биоопаковките се внасят от Германия под формата на гранулат, създаден на основата на царевично нишесте. То се разгражда на четвъртата седмица след попадането си в почвата, обясни инж. Валентин Атанасов.

Продуктът е тестван в различни сфери и е напълно безвреден за човешкото здраве. За момента той се използва за пакетиране на пчелни и фармацевтични продукти. Подходящ е и за производство на пазарни торбички.

На пазара вече има качествени биопродукти, поясни Атанасов. Така нареченият екомед се добива от планински райони, където не се пръска с хербициди. Въпреки че се продава за над 8 лв. за килограм, производителите на пчелния продукт не печелят от него, тъй като изкупната му цена е 3,5 - 4 лв. За съжаление високата цена не е гаранция за качество, коментира инженерът.