Търговци от Дупката окупираха общината
Търговци от Дупката окупираха общината / Дарик Варна

Павилионите около Дупката в центъра на града да бъдат оставени поне до есента. Това поискаха наемателите на бараките, за които има издадена заповед за събаряне в срок до 6 април. Около 20 от наемателите на бараките около Дупката, стопанисвана от „Търговски дом" АД, се срещнаха последователно с кмета и с шефа на местния парламент.

Според кмета Кирил Йорданов до заповедта за премахване на бараките се е стигнало след предписание на прокуратурата. Проверка на Държавен финансов контрол е установила, че павилионите, които са собственост на "Търговски дом", незаконно са поставени върху общински терен.

Заради слабия зимен сезон наемателите настояват събарянето да бъде отложено до есента, за да могат да покрият загубите си от слабия зимен сезон. Търговците декларираха и желанието си да плащат наеми на общината вместо на акционерното дружество. В момента "Търговски дом" им прибира по 70 евро на квадрат и плаща на общината по около 7 лева на квадрат за тротоарно право. Търговските обекти около Дупката са 47, като само 34 от тях работят. С бараките се прехранват около 200 семейства.

Ако въпросът не бъде разрешен, наемателите заплашиха да окупират зала „Пленарна" следващата сряда, за когато е насрочено поредното заседание на Общинския съвет.

Павилионите са построени преди години със средства на търговците. Те са и акционери в "Търговски дом". Зад акционерното дружество стои „ЦУМ" АД на бизнесмена Георги Гергов, като участие има и Община Варна. Преди време търговците притежаваха общо 14 на сто от акциите. В момента акциите им са под 1%.

Проектът за изграждане на търговски дом в центъра на Варна датира от преди 20 години. За това напомня и дупката, която бе изкопана в сърцето на Варна.