Търговци на дребно допускали най-много нарушения през лятото
Търговци на дребно допускали най-много нарушения през лятото / DarikNews.bg, архив

3787 нарушения са констатирали инспекторите от Регионалната инспекция по труда в морската столица от началото на юни до края на август. Извършените проверки за периода са 560. Най-често трудовото законодателство са нарушавали търговците на дребно, ресторантьорите и хотелиерите. Инспекторите са съставили 548 акта.
За допускане на работа на служители без трудови договори работодатели са получили общо 42 акта. Във връзка с работното време са разкрити 328 нарушения, а по заплащането на труда – 64.

Две деца на възраст между 16 и 18 години са работили без разрешението на Инспекцията по труда, са установили летните проверки. Броят на наетите непълнолетни за сезонни дейности е спаднал значително в сравнение с последните години, разкриха още от ведомството. За тази година са изискани едва 185 разрешения при над 1000 през предишни периоди.

Средно на тримесечие платените наказателни постановления след издадени актове във Варненско са около 200 хиляди лева. Тази година е платена глоба от 34 хил. лв. заедно с лихви за забавяне от работодател, който от отказал съдействие на инспекторите.